Er is iets niet goed gegaan
Er is iets niet goed gegaan
Medewerkers van het UMC Utrecht willen altijd de beste zorg leveren die past bij de patiënt. Dit gebeurt in overleg met de patiënt en naasten. Het kan gebeuren dat de zorg anders verloopt dan verwacht. Er kan bijvoorbeeld een complicatie ontstaan die bij een behandeling soms optreedt. De kwaliteit van zorg is dan goed, maar complicaties zijn niet altijd voorkomen. Er kan echter ook iets mis zijn gegaan in de kwaliteit van zorg, dan spreken we van een incident op calamiteit. De patiënt kan hierbij ernstige schade oplopen of zelfs overlijden. Dan is er mogelijk sprake van een calamiteit zoals beschreven staat in de wet (wkkgz). Mogelijke calamiteiten worden door medewerkers van het UMC Utrecht aan de interne Calamiteitencommissie gemeld. De Calamiteitencommissie beoordeelt of een melding aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) moet worden gedaan.
Onderzoek naar een mogelijke calamiteit uitklapper, klik om te openen
Als een gebeurtenis als mogelijke calamiteit bij de IGJ is gemeld, doen twee medewerkers van het UMC Utrecht (die niet betrokken waren bij de zorg voor de patiënt) een onderzoek. Dit onderzoek duurt vaak enkele maanden. Bij het onderzoek staat leren van het incident centraal. Om te kunnen leren willen we ook weten hoe de patiënt of de familie de gebeurtenissen heeft ervaren. Daarom wordt u uitgenodigd voor een gesprek om uw ervaring te delen. Deelname aan het onderzoek is niet verplicht.
Als het onderzoek is afgerond bespreekt de Calamiteitencommissie het rapport met onderzoekers. Als de Calamiteitencommissie het rapport goedkeurt, stuurt zij het door aan de Raad van Bestuur. De Raad van Bestuur brengt vervolgens de IGJ op de hoogte. Uw hoofdbehandelaar nodigt u daarna uit om het rapport met u te bespreken.
Patiënt support uitklapper, klik om te openen
Een incident kan grote invloed op u hebben. Wij vinden het heel belangrijk dat u zich ondersteund voelt. Het patiënt support team neemt contact met u op wanneer een mogelijke calamiteit aan de IGJ is gemeld. U kunt ook zelf het patiënt support team bereiken via telefoonnummer 088 75 562 08 of patientsupportteam@umcutrecht.nl.
Peer support uitklapper, klik om te openen
Ook op zorgverleners kan een incident of calamiteit van grote invloed zijn. In het UMC Utrecht werkt een team van zorgverleners dat speciaal getraind is in het geven van steun ('peer support') aan collega's die een incident hebben meegemaakt. Zij kunnen zorgverleners ondersteunen bij het omgaan met de gebeurtenis.
Cijfers over calamiteiten uitklapper, klik om te openen
Wij vinden het belangrijk om open te zijn over incidenten en calamiteiten. Om inzicht te geven publiceren wij jaarlijks gelijktijdig met de andere universitaire ziekenhuizen het jaarverslag van de Calamiteitencommissie.